Kan Google teksten van ChatGPT herkennen?

Pennen - Kan Google teksten van ChatGPT herkennen - Online Tigers

Wist je dat Google een uitgebreide handleiding heeft met richtlijnen voor een goede kwaliteit? Uiteindelijk heeft Google altijd als doel om de beste pagina hoog in de zoekresultaten te tonen. (Alhoewel, het hoogste doel is dat je op een advertentie klikt, want dat is het verdienmodel, maar dat is weer een ander hoofdstuk…) 

In de Quality Rater Guidelines kun je precies zien waar een site op beoordeeld wordt. Om je de 176 pagina’s te besparen heb ik hier wat highligts eruit gehaald die specifiek gaan over teksten die gemaakt zijn o.b.v. kunstmatige intelligentie. Zodat je wat beter kunt inschatten op welke manier je een tool als ChatGPT kunt inzetten voor het schrijven van jouw webteksten. 

Heb je er alsnog een vraag over? Spreek me aan of plan een video call, ik ga er graag met je over in gesprek.

Leestijd: 7 minuten

De kwaliteit van de 'Main Content' is één van de belangrijkste factoren om de kwaliteit van een pagina te beordelen.

Search Quality Rater Guidelines - een korte uitleg

In de SQRG staan instructies hoe ‘quality raters’ een website moeten beoordelen. Want hoe extreem goed alles ook is geprogrammeerd bij Google, er komen nog steeds mensen aan te pas om de algoritmes bij te schaven. Dit doen deze quality raters. Zij checken handmatig duizenden pagina’s aan de hand van de SQRG en geven op basis daarvan een rating mee aan de pagina. 

Uiteraard kan een quality rater niet een website of pagina handmatig naar beneden duwen in de rankings. Je moet het in het grotere geheel zien. Door heel veel feedback te verzamelen van deze mensen, is Google in staat om telkens het algoritme een tandje scherper bij te stellen. 

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit document, download dan hier de Search Quality Rater Guidelines. Veel leesplezier! 

OpenAI heeft een tool gelanceerd die deels kan herkennen of een tekst door een mens of een tool is geschreven

Door de lancering van ChatGPT is het ineens heel eenvoudig geworden om stukken tekst te laten schrijven. Moeiteloos worden boekverslagen, blogs en zelfs hele boeken en scripties geproduceerd. Een paar weken na de lancering van ChatGTP heeft OpenAI een tool gelanceerd waarmee gedeeltelijk herkend wordt of een tekst door een tool of door een mens is geschreven.

De uitkomsten van de tool zijn nog niet heel betrouwbaar. OpenAI heeft er een test mee gedaan, de uitkomsten hiervan zijn: 

  • 26% van de tekst werd correct herkend als zijnde ‘geschreven door een tool’
  • 9% van de teksten kreeg onterecht deze classificatie mee, die was namelijk wél geschreven door een mens. 

 

Wil je hier meer over lezen en de tool eens uitproberen, kijk dan naar deze blog van OpenAI over de AI classifier for indicating AI-written text

Kwaliteit van de tekst is belangrijkste ranking factor voor Google

Google beoordeelt teksten voor seo - afbeelding 1

Hierboven zie je een stukje uit de Quality Rater Guidelines. Hierin zie je dat Google op meerdere manieren aangeeft dat je tekst uniek en van goede kwaliteit moet zijn. 

Automatisch gegenereerde content is slecht voor seo

Automatisch gegenereerde content is slecht voor seo

Ook hier zie je – in andere woorden – dat je moet zorgen voor goede, zelf geschreven teksten die iets toevoegen aan het internet. Als je niks nieuws schrijft, niks toevoegt aan dat wat al bestaat op het internet, dan kan het zomaar zijn dat je wordt geclassificeerd als Lowest. Dat is de laagste categorie die Google heeft gedefinieerd, oftewel zeg maar doei, deze pagina wordt nooit gevonden in Google door jouw ideale klant. 

Als je op het pijltje in de tekst (here) klikt, zie je het volgende 

Dit is wat Google ziet als spammy content

spammy content volgens Google

En voor de derde keer legt Google uit dat je zelf teksten moet maken die iets toevoegen aan de reeds bestaande online content. Hier wordt ook nog eens benoemd dat het volproppen van een tekst met keywords, ook gezien wordt als spam. Oftewel; geen zichtbaarheid in Google voor dit soort pagina’s. 

Content maak je niet voor Google, je doet dat voor je doelgroep!

Heb ik voor seo content strategie nodig?

Ja! Gevonden worden in Google is steeds meer een kwestie van een goed doordachte content strategie. Echt goede teksten die iets nieuws brengen en jouw doelgroep aanspreken.

Met veel van mijn prospects en klanten heb ik discussie over de kwaliteit van content en het gebruik van keywords.

“Op welke keywords moeten we een blog schrijven?”

“Onze stagiair kan toch wel wat teksten schrijven? Online is er genoeg over te vinden!”

“Gewoon even vragen aan ChatGPT om een blog te schrijven op deze keywords.”

Nee nee nee!! Content maak je niet voor Google, je doet dat voor je doelgroep. Dat doe je dus niet op basis van keywords en je doet het al helemaal niet ‘even’ tussen de bedrijven door. 

Conclusie

De ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie tools gaan hard. ChatGPT heeft z’n intrede gedaan en over een jaar zijn we alweer vergeten dat het nog maar zo kort bestaat. Maar ook de ontwikkelingen in het herkennen van automatisch gegenereerde teksten zal hard gaan. En Google (en Bing) zal er alles aan doen om 13-in-een-dozijn-content geen bestaansrecht te geven op het internet.

Als jij echt goed gevonden wil worden in Google, dan zul je er een gedegen content strategie voor moeten maken. Gebaseerd op jouw doelgroep, ideale klant, buyer persona, geef het beestje een naam. Je zult er resources (tijd, mensen) voor vrij moeten maken. En leg de lat hoog, wees nooit tevreden met ‘best oké’. 

Lees mijn blog als je wil lezen hoe je ChatGPT wél kunt inzetten bij het maken van goede teksten.

Wil je aan de slag met seo? Of wil je eens sparren over de mogelijkheden en beperkingen van ChatGPT voor jouw organisatie? Neem contact met mij op, dan praten we er verder over. 

Rianne Verheijen

Rianne Verheijen

Ik ben gepassioneerd seo specialist, met een brein voor data. Seo doe ik net even anders dan veel andere seo specialisten. Bij mij staat de klant centraal en niet de keywords, ik zie seo als onderdeel van de complete online marketing strategie en alles wordt door mij meetbaar gemaakt. Ik kom graag in contact met ondernemers en organisaties die open staan voor nét even anders. Ben of ken jij zo iemand? De koffie & thee staan altijd klaar!

Wil je niets missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief