Hoe hoog in Google staat mijn website? Met deze 3 tips kom je erachter waar jij staat!

Rianne Verheijen de Jong bij Google Hoofdkantoor, hoog in Google SEO

Welke ondernemer wil niet bovenaan in Google staan?! Helaas komen veel websites niet eens terecht op de eerste pagina. Om hoger te ranken is het als eerste belangrijk dat je weet waar je staat. Hoe hoog in Google staat jouw website? Als jij inzicht hebt in jouw score, weet je gelijk hoeveel werk er aan de (digitale) winkel is. Hieronder leg ik uit hoe je kunt meten én verbeteren.

Waarom is een plekje hoog in Google zo belangrijk?

De #1 zoekpositie in Google is ontzettend belangrijk. De website die op die felbegeerde eerste plek staat, pakt ruim 30% van alle kliks. Hoe lager je staat, hoe minder kliks je krijgt. Sta je niet op pagina 1? Dan is de kans klein dat mensen op jouw website komen via Google.

 

Een hogere positie staat dus gelijk aan meer bezoekers. En meer bezoekers betekent meer kans op omzet. Dus wil jij groeien met je bedrijf, zorg dan dat je gaat werken aan betere posities in Google.

Hoog in Google komen, hoe werkt dat eigenlijk?

Google krijgt iedere seconde (!!) gemiddeld 40.000 zoekopdrachten. Google wil voor iedere zoekopdracht de meest relevante pagina’s tonen die antwoord geven op die zoekopdracht. Zoekwoorden zijn daarbij belangrijk, als jouw pagina dezelfde woorden gebruikt als die in de zoekopdracht, is de kans groter dat je gevonden wordt.

 

Hoe hoger het zoekvolume van een zoekwoord, hoe lastiger het is om hoog te komen in Google. In dat geval is het goed om ook te kijken naar de zoekintentie, zodat de kans dat je gevonden wordt, groter wordt. De twee meestgebruikte zoekintenties zijn informatie en transactie.

 

  • Informatie: iemand zoekt informatie over een product, hierin komen woorden als ‘hoe’, ‘waar’ en ‘hoe laat’ in voor
  • Transactie: iemand is van plan om het product aan te schaffen, hier komen woorden als ‘kopen’, ‘aanschaffen’ en ‘goedkoop’ in voor

 

TIP: maak onderscheid tussen informatieve pagina’s en transactionele pagina’s

 

Check je plek: welke tips en tricks helpen jou daarbij?

Hoe kun jij checken op welke plek je staat in de zoekmachine? Met 5 onderstaande tips en tricks, is dit vraagstuk voor jou geen mysterie meer:

 

#1 Bekijk de zoekresultaten in incognito modus

Het zoeken in Google wordt beïnvloed door jouw eerdere online gedrag. Voer je exact dezelfde zoekopdracht in als jouw buurman, dan is de kans dus groot dat jullie resultaten verschillen. Om een zo ‘clean’ mogelijk beeld te krijgen van je ranking in Google, ga je zoeken in incognito modus. De resultaten worden dan minder beïnvloed door o.a. cookies en zoekgeschiedenis.

 

#2 Gebruik Google Search Console

In Google Search Console kun je per zoekwoord zien hoe vaak je in de top 100 bent getoond en op welke positie je nu staat met dat keyword. Je kunt ook zien op welke keywords een specifieke pagina gevonden wordt en op welke plek je daarmee staat. Search Console is een gratis tool van Google. Nog niet geïnstalleerd? Gauw doen!

 

#3 Gebruik gratis SEO tools

Online zijn meerdere programma’s te gebruiken om te zien hoe goed je scoort op bepaalde zoekwoorden. Je kunt ze niet oneindig gratis gebruiken, maar ze zijn uitstekend om een eerste indruk te krijgen. Mijn favoriete tools zijn:

  • SEMrush
  • Ahrefs
  • Ubersuggest

 

Wat kun je nog meer doen om jouw positie te meten?

 

Schakel een online marketingbureau of SEO-expert in

Bureaus zoals Online Tigers investeren in de aanschaf van – vaak dure – SEO tools. Hiermee kunnen ze exact zien hoe hoog in Google je staat, op welke woorden je goed wordt gevonden en op welke woorden er nog kansen liggen. En hoe hoog in Google wordt gescoord, dat kunnen ze ook zien van jouw concurrentie! Als je een SEO expert inschakelt krijg je niet alleen de inzichten maar ook de acties die je moet doen om jouw concurrenten te verslaan in Google. Jij houdt je dan lekker bezig met je core business en bent voor je gevoel niet teveel tijd kwijt aan allerlei randzaken.

 

Tip: Wil je strategisch advies van een SEO-expert? Neem dan gerust contact op met Online Tigers en plan een gesprek in.

 

Doe een SEO cursus

Op Youtube zijn veel filmpjes te vinden over SEO en hoog in Google komen. Vaak laat een filmpje één onderdeeltje van SEO zien, superhandig als je precies daar naar op zoek bent. Wil je liever het totaalplaatje zien en leren hoe je zelf kunt werken aan het verbeteren van je zichtbaarheid in Google? Overweeg dan eens een SEO cursus.

 

Tip: Online Tigers biedt een online SEO cursus aan voor ondernemers die zelf aan de slag willen met de vindbaarheid van hun website

Wil jij aan de slag met SEO voor je website?

Online Tigers helpt ondernemers en organisaties om hun website naar een hoger niveau te tillen. Meer klanten, hogere omzet, beter rendement. Dat is waar Online Tigers voor staat. Je kunt bij ons terecht voor strategisch advies of een SEO & conversie traject voor 3 maanden. Daarnaast kun je zelfstandig aan de slag met de online SEO Cursus waarin ik je wegwijs maak in het oerwoud van alles wat met SEO te maken heeft.

Wil je niets missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief