Wel groene vinkjes maar niet op plek 1 in Google, hoe kan dat?!

groene vinkjes in Yoast - groene bolletjes seo strategie

Een vraag die ik vaak krijg, is waarom een pagina niet op 1 staat in Google, terwijl alle ‘vinkjes’ groen zijn. 

Deze vraag komt van ondernemers met een WordPress website. Zij denken dat seo eenvoudig het invullen van een paar velden is, net zo lang tot de tool zegt dat het goed geoptimaliseerd is voor Google.

In deze blog mijn mening over de groene vinkjes strategie van plugins zoals Yoast, Rankmath, SEOquake en andere tools.

Groene vinkjes zijn geen garantie voor goede vindbaarheid in Google

Van binnen gniffel ik een beetje als ik weer de vraag krijg ‘Ik heb allemaal groene vinkjes maar ik sta niet op plek 1, hoe kan dat?’. Want denk je nou echt dat het zo simpel is? Jouw concurrenten gebruiken ook die groen vinkjes tools. Ze doen allemaal hetzelfde trucje als jij.

Daarnaast ben jij degene die het systeem voedt. Waarbij je met slechte input (van jouzelf) ook slechte output krijgt. Dus je kunt je voorstellen dat groene vinkjes geen garantie zijn voor goede vindbaarheid in Google. Toch kunnen ze je wel helpen met SEO.  

1. Voor de focus keyphrase geldt: slechte input = slechte output

Ten eerste scoort het systeem op basis van jouw input. Ik doel hier op het focus keyphrase (of focus keyword oftewel de zoekterm / zoekwoord) welke je zelf in het systeem stopt. Op basis van deze woordcombinatie gaat de tool de pagina van scores voorzien, de welbekende groene, oranje en rode bolletjes of vinkjes.

  • Als ik deze blog laat scoren op groene vinkjes maar niet op plek 1 dan krijg ik allemaal rode scores. Omdat deze woordcombinatie onvoldoende terugkomt op de pagina.
  • Als ik deze blog laat scoren op groene vinkjes dan krijg ik allemaal groene scores. Omdat deze woordcombinatie veelvuldig terugkomt op meerdere plekken op deze pagina.


Is er iets veranderd aan de tekst, aan de pagina, aan de URL? Het antwoord is natuurlijk nee. Zo zie je hoe je het systeem kunt manipuleren. En stel dat de pagina volledig is geoptimaliseerd voor keyword groene vinkjes, dan nog zal ik er niet goed op gevonden worden omdat het een veel bredere betekenis heeft dan de context waarin ik het gebruik. Denk aan groene vinkjes in Whatsapp of afbeeldingen van groene vinkjes.

2. SEO is complexer dan een paar invulveldjes

Denk je nou echt dat Google zo simpel te vangen is in een paar regeltjes? Ik kan niet achterhalen op hoeveel factoren de tools een score geven. Maar je hebt er meestal een stuk of 20 tot 30 in beeld. Laten het in totaal een paar honderd regels zijn waar een tool naar kijkt. Het Google algoritme is echt wel complexer dan dat.

De tools stammen nog uit de tijd dat het inderdaad meer ging om de juiste woorden op de juiste plekken. ‘Gewoon even de juiste buzzwoorden op de juiste plekken’ zoals een klant van me laatst zei. Maar Google heeft rijkelijk geïnvesteerd in het begrijpen en interpreteren van teksten. Daarnaast zijn de meest recente ontwikkelingen steeds meer gericht op expertise, betrouwbaarheid en de ervaring van anderen met jouw product of bedrijf. Met alleen een paar groene vinkjes heb jij dus geen garantie voor die felbegeerde nummer één plek in Google.

3. Jouw concurrenten gebruiken dezelfde tools

Mensen die mij kennen weten dat ik het vaker roep: “Voor seo gebruikt iedereen dezelfde tools”. Seo specialisten kijken naar dezelfde keyword lijstjes en backlink gap analyses. En jouw concurrenten kijken naar dezelfde rode en groene vinkjes om te bepalen hoe goed ze het doen. Als je de seo wedstrijd probeert te spelen op dezelfde manier als jouw concurrenten, dan is de kans klein dat je gaat winnen.

Zet je ideale klant centraal wanneer je content gaat maken

Hoe moet je tools als Yoast, Rankmath en SEOquake dan WEL gebruiken?

En toch adviseer ik mijn klanten om wel een dergelijke tool te installeren wanneer ze willen gaan werken aan seo. Je kunt natuurlijk een seo specialist inhuren, maar je kunt een deel ook zelf al doen. En dan kan een tool een goed hulpmiddel zijn, mits je het op de goede manier gebruikt.

> Check of de basis van seo op orde is

Een tool kan je helpen te checken of je de seo basis op orde hebt. Bijvoorbeeld of je een meta titel en meta omschrijving hebt gemaakt – altijd doen! Soms zie ik bij mijn klanten dat hun blogs één grote lap tekst zijn, zonder titel en tussenkopjes. Een tool kan je helpen om je hieraan te herinneren. En maak dan niet net zo lang tussenkopjes tot je groene vinkjes hebt, maar maak tussenkopjes die voor de lezer jouw tekst prettiger leesbaar maakt.

> Inspiratie voor je teksten

Soms krijg ik suggesties van een tool waar ik wat mee doe. Denk aan het gebruik van een getal of een zogenaamd powerwoord in de titel. Statistieken laten zien dat titels met dergelijke woorden over het algemeen beter worden gevonden. Daarom krijg je die suggestie. Als ik het niet vind passen bij mijn tekst, dan doe ik het niet. Maar soms vind ik het een goede tip en pas ik de titel aan. Op die manier kun je soms goede inspiratie opdoen voor het leuker en mooier maken van je content.

Tips voor echt goede seo teksten

Tot slot: waarom ik een hekel heb aan het getal 'keyword density'

Tot slot wil ik nog even klagen over één getal wat ik zo ontzettend achterhaald vind: de keyword density. Dit getal geeft aan hoe vaak de door jou opgegeven zoekterm voorkomt in de tekst. Dit stamt nog uit de tijd dat Google woorden als losse woorden zag en inderdaad op die manier een tekst beoordeelde. We zijn al zoveel stappen verder. Als je je nog druk maakt om dit getal, kom eens bij me op de koffie. Ik leg graag uit dat we in een nieuw seo tijdperk zijn beland en wat dat voor consequenties heeft voor jouw seo strategie.

Conclusie: jij bent expert, oordeel zelf welke kleur je verdient en gebruik de tools om eventueel te schaven en ter inspiratie.

Kortom als je gaat werken aan de seo van je website zul je primair moeten focussen op je eigen kracht. Jij bent expert, jij maakt content die aansluit bij jouw ideale klant. Jij weet wat speelt bij je ideale klant en jij weet hoe je ze het beste kan helpen.

Een tool kan helpen in seo optimalisatie maar bepaalt niet of jouw pagina goed is of niet. Dus gebruik de tools vooral met gezond verstand en met voldoende zelfvertrouwen dat jij echt wel weet waar jouw doelgroep op zit te wachten.

Rianne Verheijen

Rianne Verheijen

Ik ben gepassioneerd seo specialist, met een brein voor data. Seo doe ik net even anders dan veel andere seo specialisten. Bij mij staat de klant centraal en niet de keywords, ik zie seo als onderdeel van de complete online marketing strategie en alles wordt door mij meetbaar gemaakt. Ik kom graag in contact met ondernemers en organisaties die open staan voor nét even anders. Ben of ken jij zo iemand? De koffie & thee staan altijd klaar!

Wil je niets missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief