De 8 meest gestelde vragen over Google Analytics 4

Google Analytics 4 door Rianne Verheijen van Online Tiger

Google Analytics heeft een ingrijpende verandering doorgevoerd. De huidige Google Analytics gaat verdwijnen per 1 juli 2023. Als je niet overstapt heb je volgend jaar geen data meer.

De 8 meest gestelde vragen over Google Analytics 4

Overstappen op Google Analytics 4 is een must. Maar wat is Google Analytics eigenlijk? Waarom moet ik overstappen? Wat gebeurt er als ik niet overstap? En wat moet ik eigenlijk doen om over te stappen? Op deze en meer veelgestelde vragen geef ik graag antwoord in deze blog. 

1. Wat is Google Analytics?

Google Analytics is de gratis software van Google, die vastlegt hoe bezoekers zich gedragen op een website. Je kunt hiermee een goed beeld krijgen welke pagina’s goed bezocht worden, hoe bezoekers door je website klikken en via welk kanaal bezoekers op de site zijn gekomen.  

2. Waar gebruik je Google Analytics voor?

Je gebruikt Google Analytics om te zien wat jouw marketing investeringen opgeleverd hebben. Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel bezoekers, leads en omzet een post op social media of een blog heeft opgeleverd. Investeer je in advertenties, dan wil je weten wat het rendement is op jouw advertentiekosten.

3. Wat gaat er veranderen in Google Analytics?

Google Analytics krijgt een nieuw jasje. De grafieken die je normaalgesproken standaard vond in je ‘oude’ Google Analytics, vind je niet meer terug in de ‘nieuwe’ Google Analytics. Het idee is dat je veel meer kunt customizen. Rapporten, kliks, scrolldiepte, alles kun je handmatig instellen. Het nadeel is dat er dus weinig standaard rapportages beschikbaar zijn in de nieuwe Google Analytics. Rapporten die je graag wil zien, moeten allemaal handmatig gebouwd worden.

Van Universal Analytics naar Google Analytics 4 door Rianne Verheijen van Online Tigers

4. Wat is het verschil tussen de oude en de nieuwe Google Analytics?

In de nieuwe Google Analytics 4 zie je onder andere :

  • 30 standaard rapporten, ten opzichte van 150 standaard rapporten in de oude GA
  • Betere privacy bescherming, IP adressen worden automatisch anoniem gemaakt
  • Geen automatische conversie metingen, die moeten handmatig ingesteld worden
  • De customer journey over web en app kan goed inzichtelijk gemaakt worden
  • Metingen op basis van events, in plaats van sessies
  • Minder afhankelijkheid van cookies, wat past bij de toekomst
 

Op de support pagina van Google vind je uitgebreide uitleg over het verschil tussen de oude Universal Analytics en de nieuwe Google Analytics 4.

5. Wanneer moet ik overstappen?

Mijn advies is om Google Analytics 4 zo snel mogelijk ‘aan’ te zetten. Dan ga je in ieder geval alvast data verzamelen op de nieuwe manier. Zo kun je volgend jaar cijfers vergelijken met het jaar ervoor. Tot 1 juli 2023 kun je daarnaast ook nog je oude vertrouwde Google Analytics gebruiken. Zo creëer je tijd om alvast te wennen aan de nieuwe Google Analytics. 

6. Wat moet ik doen om over te stappen?

Hieronder vind je het stappenplan om data te gaan verzamelen in Google Analytics 4. Stap 1 kun je zelf, stap 2 kun je ook zelf als je handig bent met data. Besteed je het liever allemaal uit? Dan help ik je graag. Stap 3 krijg je er dan kosteloos bij; ik leg je uit hoe jij zelf aan de slag kunt met GA4. 

Door het aanmaken van een GA4 property, wordt ook data in deze weergave verzameld. De ‘oude’ Google Analytics blijft ook nog gewoon draaien. Je krijgt dus naast je bestaande Google Analytics een nieuwe versie.

Iedere ondernemer heeft weer andere wensen welke rapporten relevant zijn om te bekijken. Afhankelijk van de wensen worden enkele rapportages gebouwd.

Daarnaast wordt de data ‘schoon’ gemaakt. Denk aan het uitsluiten van jouw eigen kliks op de website. 

Je krijgt uitleg hoe je de nieuwe data moet lezen en wat je ermee kan. Bijvoorbeeld welke acties je kunt ondernemen bij bepaalde pieken of dalen in de rapportages. De uitleg is praktisch en in eenvoudige taal. En alle vragen mogen gesteld worden.

7. Wat gebeurt er als ik niks doe?

Tsja. Het is niet dat je website op 1 juli 2023 ontploft. Die blijft wel doordraaien. Maar je bent wel stekeblind, stuurloos. 

Je stopt tijd en energie in je website en je weet niet wat het oplevert. Advertentiekosten kunnen de pan uit rijzen zonder dat je weet wat het oplevert. Bloggen en website optimalisaties kosten tijd (en geld) maar je weet niet of het je wel leads en omzet oplevert. Waarschijnlijk ga je hard werken en is een deel van je arbeid voor niks geweest. Maar omdat je het niet kunt meten kun je ook niet bijsturen.

8. Wie kan mij helpen met Google Analytics 4?

In de praktijk blijkt dat veel ondernemers toch wat moeite hebben met het data stuk. Laat dat nou mijn passie zijn. Met mijn brein voor cijfers help ik jou graag met deze (door Google) gedwongen overstap. 

Ik zeg altijd; zie het als een tandarts bezoekje. Bijna niemand vind het leuk om hier energie in te steken. Maar als je er geen aandacht aan besteedt heb je er straks wel last van. 

Mijn kracht is om ingewikkelde materie plat te slaan tot begrijpelijke taal. Zodat de ondernemer wel weet wat er is veranderd maar daarnaast gewoon lekker kan ondernemen zonder zich druk te hoeven maken om dit soort (vervelende) randzaken. 

Toch nog vragen? Vul onderstaande formulier in en ik neem zsm contact met je op.

Rianne Verheijen - SEO specialist - Online Tigers

Wil je niets missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief